Site Overlay

De (digitale) kerk in deze tijd: bid online mee!

Vanavond zijn we getuige geweest van een indrukwekkende gebeurtenis: paus Franciscus sprak de Urbi et Orbi-zegen uit over de stad Rome en de wereld. Een unieke gebeurtenis binnen de kerk, want niet eerder sprak een paus deze zegen uit op een dergelijk digitale manier. God is bij ons, ook digitaal. Lees in dit artikel hoe je met Hem digitaal verbonden kunt blijven.

Urbi et Orbi

Op een regenachtig Sint-Pietersplein sprak paus Franciscus via alle mogelijke digitale middelen de gelovige katholieken toe. En hij gaf de pauselijke zegen ‘Urbi et Orbi’ met het Allerheiligste sacrament. Een indrukwekkende gebeurtenis, want niet eerder was er zo lang Eucharistische aanbidding te zien op de nationale televisie. Daarnaast is het uniek dat de zegen in de Veertigdagentijd is uitgesproken, want dat gebeurt alleen met Kerstmis, Pasen of het moment dat een nieuwe paus zich aan de gelovigen toont.

De zegen ging door de digitale middelen heen en de mensen die hebben gekeken op TV, social media of verschillende websites, ontvingen de zegen en daarmee een volle aflaat.

De kerk online in deze crisistijd

In deze tijd is het voor gelovigen extra moeilijk dat zij niet kunnen samenkomen om hun geloof te vieren. Maar er zijn genoeg online initiatieven, net als scholen die online hun lessen aanbieden. Om je biddend deze tijd door te helpen, steun te geven in gebed, verwijs ik je graag naar een aantal sites en initiatieven. Deze kunnen je helpen om troosten te zoeken en hopelijk te vinden.

 • Bidden onderweg
  Een initiatief van de Jezuïeten, die op hun app dagelijks een nieuwe podcast publiceren om meditatief te bezinnen op de Heilige schrift.
 • Vatican Media
  Iedere dag verschillende gebedsdmomenten. Live beelden uit Rome, waaronder ‘s-middags het dagelijkse Angelus- en Rozenkransgebed vanuit de Sint-Pieter.
 • Lourdes TV
  Een plek waar de hemel de aarde aanraakt. Helaas gesloten (voor het eerste in de historie) door deze crisis, maar wel wordt hier iedere dag gebeden bij de grot. Op de plek waar Maria verscheen aan Sint Bernadette. Een mooie livestream om even naar te kijken en tot rust te komen.
 • Radio Maria
  Iedere dag luister je hier naar de vaste gebedstijden (ochtend- en avondeten),, de Eucharistieviering, het Rozenkransgebed. Dit station wordt vooral draaiende gehouden door vrijwilligers. Je kunt ook de app op je telefoon installeren.
 • NPO 2: de zondagse Eucharistieviering
  Wat wij katholieken en andere christenen het meeste missen zijn de zondagse vieringen. Iedere zondag wordt de Eucharistieviering uitgezonden op NPO 2 om 10.00 uur. Voorafgaand aan de Eucharistieviering, wordt het geloofsgesprek gehouden.

Zo blijven we met elkaar in gebed verbonden!