Site Overlay

Telefoon uit en de stilte aan

Het is vakantietijd en daarmee de ideale periode om alle antennes weer even in te schuiven. Continue prikkels, het gerinkel van de telefoons, de bliepjes van de tientallen mails die per minuut binnenkomen, nu is het ff klaar… tijd voor rust en stilte!

Met alle schandalen, data lekken en de AVG privacywet zijn we dit voorjaar meermaals geconfronteerd met de digitale kwetsbaarheden van deze tijd. Heeft het jou al aangezet tot actie of überhaupt tot nadenken? Op Frankwatching las ik een opvallend artikel: ‘Is de paniek over online technologie terecht?‘ Zonder een hele samenvatting te geven van het artikel wijst het ons op de digitale kwetsbaarheden van deze tijd en wat technologie zowel bewust als onbewust met ons doet. Verslaving, manipulatie, depressie… het zijn zomaar wat woorden die ik uit het artikel pik. Er staan in het artikel verschillende voors en tegens, maar als communicatieprofessional (iemand die gek is op technologische ontwikkelingen) wil ik ervoor zorgen dat mensen ook gewaarschuwd worden tegen de effecten hiervan. Daarom nodig ik jullie in dit artikel uit een aantal stappen te zetten en jezelf te bezinnen op je eigen omgang met digitale media en technologie.

Stilte aan!

Voor mij is de zomerperiode een ideale tijd. De telefoon uit en de stilte aan. Ik denk dat voor mij en voor veel mensen hier de sleutel ligt; durf eerst afstand te nemen van al het digitale en ga dan kijken hoe je het daarna anders, zo niet beter kan doen. Hoe je het gebruik van digitale apparaten, het bezoeken van websites etc. kunt verbeteren om meer rust te krijgen in je leven.

Begin er mee je telefoon een paar dagen weg te leggen, even helemaal niet bereikbaar zijn. Geloof me, je gaat daarna anders met je telefoon om als je die rust hebt ervaren van het niet gebruiken.

Als je eenmaal afstand hebt genomen kun je kijken hoe je vanaf nu wel om wilt gaan met je apparatuur en media. Wanneer kijk je op je telefoon? Kijk je er in de ochtend al bij het wakker worden direct op en is het ‘s-avonds het laatste dat je ziet? Er zijn allemaal oplossingen te bedenken om dit te verbeteren. Bedenk in als rust en stilte wat je kunt doen om er meer controle over te krijgen. Hieronder een aantal punten die je kunt overwegen:

  • Whats-app groepen op stil
  • Mail notificaties uit, jij hebt in de controle over je mail
  • Welke apps je notificaties mogen sturen. Wil je iedere reactie op je Facebookbericht direct zien?
  • Nieuwsbrieven opzeggen: zijn alle nieuwsbrieven nog interessant en relevant voor je?
  • Plan werktijd in je agenda om taken af te ronden, jij bent de baas over je agenda en niet een ander
  • Koop een wekker, gebruik niet je telefoon want dan ben je bij direct weer geneigd al je berichten te gaan lezen
  • Beantwoord ‘s-avonds na 22.00 uur of misschien wel eerder geen berichten meer en ga niet meer op social media

Drie weken offline

Met WJH-Services doe ik een duit in het (stilte) zakje. Er staat namelijk voor over drie weken een gloednieuwe website klaar. Een tipje van de sluier: hij is volledig gefocust op blogs! Maar voor het zover is gaan we offline. De website gaat dicht, je kunt er niet meer op lezen dan alleen een eenvoudige pagina met een foto. We gaan de stilte motiveren en na deze periode hoop ik ook weer (digitaal) herboren terug te komen.

 

Bron: WJH-Services