Site Overlay

Waarom vieren we eigenlijk Kerstmis?

De dagen voor en ook tijdens Kerstmis stel ik mezelf een aantal vragen: Hoe denken anderen, niet gelovigen, over kerst en vragen zij zich ooit af waarom we eigenlijk Kerstmis vieren? Iedereen wenst elkaar fijne feestdagen, een goede kerst en alles wat lief en goed is. Maar denkt men ook na over het ontstaan van kerst, het ontstaansrecht van dit prachtige feest?

Toepasselijk op alle feestdagen

Deze vraag kunnen we eigenlijk op alle katholieke feestdagen herhalen. Waarom vieren we Pasen, waarom vieren we Hemelvaart, waarom vieren we Pinksteren? Veel media doen rond deze tijden een soort van mini-onderzoek en stellen deze vragen aan willekeurige voorbijgangers op straat. Veel mensen geven een antwoord wat vaak niet klopt en doen er dan ook nog lachwekkend over. Ik ben ermee gestopt me hier aan te storen. Ik kan alleen maar hopen dat men verder na gaat denken over de betekenis van de feestdagen en de historie er van. Mensen wensen elkaar altijd ‘fijne feestdagen’, maar ik vraag me af of ze wel weten wat ze elkaar toewensen. Waarom wensen we elkaar fijne feestdagen, waarom wensen we elkaar een fijne kerst?

Commercialisering Kerstmis

Door al het lekkere eten, de mooie verlichting en alle gekkigheid eromheen lijken mensen verblind voor de ‘waarom-vraag.’ In onze maatschappij waar we Kerstmis alleen nog lijken te zien als een groot commercieel feest en we ieder jaar weer proberen het record-aantal pintransacties te overstijgen, mis ik de nieuwsgierigheid naar de kerstboodschap. De nieuwsgierigheid naar het ware kerstverhaal.¬†Gelukkig zien veel mensen de kerstperiode wel als een tijd van verbondenheid, mensen bij elkaar brengen en goed voor elkaar zijn. Dat juich ik toe. Maar de oorsprong van Kerstmis ligt zoveel dieper en kan zo inspirerend werken, niet alleen tijdens kerst maar voor het hele jaar dat komen gaat.

Oeps… nog steeds geen antwoord

In dit artikel heb eigenlijk geen concreet antwoord gegeven op de vraag. Dat was ook niet mijn intentie! Ik hoop dat we als katholieken, iedereen in onze maatschappij kunnen aanzetten tot het nadenken over de betekenis van – in dit geval – Kerstmis.

We vieren ieder jaar opnieuw de geboorte van Christus, de menswording van God. In iedere kerk vertellen we dan opnieuw het verhaal van Kerstmis, zoals we dat ook doen met Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en alle andere katholieke feestdagen. Als men de ‘waarom-vraag’ eenmaal heeft gesteld, zal men hier het antwoord vinden.

Ik wens iedereen een Zalig Kerstfeest en een betekenisvol 2018 toe!

 

Bron: Katholiek.nl